Γνωσιακή Βάση: Συχνές Ερωτήσεις
0040 - Οδηγός νέας εγκατάστασης Joomla

Σε αυτόν τον οδηγό, θα καλυφθεί βήμα-βήμα η διαδικασία νέας εγκατάστασης της εφαρμογής Joomla! χειροκίνητα.

Αφού εγκαταστήσετε το νέο Joomla! website σας, μπορείτε να διαβάσετε το σύντομο οδηγό εγκατάστασης και ενεργοποίησης ενός Joomla! plugin.

Εναλλακτικά, μπορείτε να πραγματοποιήσετε μια νέα εγκατάσταση Joomla! ή οποιουδήποτε άλλου δημοφιλούς CMS (Content Management System) πολύ γρήγορα και με ελάχιστο κόπο, με τη βοήθεια του Softaculous.

→ Τα βήματα που θα καλυφθούν είναι τα εξής:

1. Κατεβάζουμε το Joomla! στον υπολογιστή μας

2. Ανεβάζουμε το Joomla! στο web server μας

3. Δημιουργούμε νέα βάση δεδομένων καθώς και ένα χρήστη

4. Εγκατάσταση του Joomla!

5. Πιθανά προβλήματα

• Αρχικά, κατεβάζουμε την τελευταία έκδοση της εφαρμογή από την επίσημη σελίδα του Joomla!. Το αρχείο που θα λάβουμε στον υπολογιστή μας είναι συμπιεσμένο και σε μορφή .zip.

• Στη συνέχεια, ανεβάζουμε το αρχείο .zip από τον υπολογιστή μας στο web server. Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα από το του cPanel >> File Manager ή μέσω κάποιου FTP Client όπως ο FileZilla.

→ Αφού το η μεταφορά του αρχείου προς το server ολοκληρωθεί, θα πρέπει πρώτα να αποσυμπιέσετε το συμπιεσμένο αρχείο .zip με το Joomla! για να μπορέσουμε να δούμε τα αρχεία περιέχει. Αυτό γίνεται μέσω του File Manager (Extract), εντοπίζοντας το εν λόγω αρχείο και κάνοντας δεξί κλικ >> Extract

Στο παραπάνω παράδειγμα, έχουμε μεταφέρει το .zip στο νέο φάκελο "new" που δημιουργήσαμε μέσα στο φάκελο public_html, σαν ορθή πρακτική για βέλτιστη οργάνωση σε περίπτωση που θέλουμε να εγκαταστήσουμε περισσότερα από ένα CMS στο server. Αν επιθυμείτε, μπορείτε να αγνοήσετε αυτό το βήμα και να κάνετε εγκατάσταση του Joomla! κατευθείαν μέσα στο public_html χωρίς τη δημιουργία ξεχωριστού φακέλου. 

• Το τελευταίο βήμα που πρέπει να ολοκληρώσουμε πριν ξεκινήσει η εγκατάσταση είναι η δημιουργία μιας νέας βάσης δεδομένων, χρήστη της βάσης καθώς και τη σύνδεση βάσης-χρήστη με τα απαιτούμενα δικαιώματα. Για αναλυτικές οδηγίες, διαβάστε το σχετικό άρθρο για το πως να δημιουργήσετε μια βάση δεδομένων στο cPanel.

• Έπειτα, μπορούμε να ξεκινήσουμε την εγκατάσταση του νέου Joomla! αφού σιγουρευτούμε πως έχουμε πρόχειρα: το όνομα της database, τον user της database καθώς και τον κωδικό του - όπως τα ορίσαμε στο προηγούμενο βήμα.

Στο παράδειγμα του παρόντος οδηγού, χρησιμοποιούμε το domain demojoomla.com και η εγκατάσταση θέλουμε να πραγματοποιηθεί στο φάκελο "new" (public_html/new). Πηγαίνοντας λοιπόν στο demojoomla.com/new θα διαπιστώσουμε πως γίνεται αυτόματη προώθηση (redirect) στο demojoomla.com/new/installation/index.php.

 

Στην πρώτη καρτέλα (Configuration) ορίζουμε την προεπιλεγμένη γλώσσα, ένα τίτλο και μια σύντομη περιγραφή της σελίδας (αν επιθυμείτε, μπορούν φυσικά να αλλάξουν και αφού τελειώσει η εγκατάσταση). Τέλος, συμπληρώνετε ένα email στο οποίο θα λαμβάνετε ενημερώσεις καθώς και όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης του διαχειριστή της σελίδας (Super User Account) και πατάτε Next.

‼ Προσοχή: Μην ξεχάσετε το username/password που ορίσατε για το λογαριασμό διαχειριστή

Στη συνέχεια, στην καρτέλα (Database), καταχωρείτε τα στοιχεία της βάσης δεδομένων που δημιουργήσατε. Πιο συγκεκριμένα, συμπληρώνετε τον user της database καθώς και τον κωδικό του όπως και το όνομα της database. Αν δεν είστε σίγουροι για τα υπόλοιπα πεδία (localhost, database prefix), αφήνετε τις προεπιλογές ως έχουν και πατάτε Next. 

Στην τελευταία καρτέλα (Overview) μπορούμε να ελέγξουμε όλα τα στοιχεία που καταχωρήσαμε ως τώρα πριν συνεχίσουμε,

 

όπως επίσης και ελέγχους των προαπαιτούμενων ρυθμίσεων του server μας όπως φαίνεται παρακάτω

 

Σημείωση: Σε όλα τα πακέτα Shared Hosting έχουμε φροντίσει να υπάρχουν ήδη όλα τα παραπάνω προαπαιτούμενα, οπότε δε χρειάζεται αν ανησυχείτε για το αν υπάρχει κάποια ασυμβατότητα με το server σας.

→ Για να προχωρήσει η εγκατάσταση πατάμε Finish.

Σε ελάχιστο χρόνο, θα λάβετε μήνυμα επιτυχούς ολοκλήρωσης της εγκατάστασης. Ωστόσο, η νέα σελίδα δε θα είναι προσπελάσιμη μέχρι να διαγράψουμε το φάκελο installation για λόγους ασφαλείας. 

Αφού πατήσουμε Remove "installation" folder πλέον θα μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στη νέα Joomla! σελίδα είτε σαν επισκέπτης πατώντας Site ή σαν διαχειριστής πατώντας Administration

Για να πραγματοποιήσουμε οποιαδήποτε αλλαγή στη νέα σελίδα, θα πρέπει να έχουμε πρόσβαση σαν διαχειριστής χρησιμοποιώντας τα στοιχεία εισόδου (όνομα χρήστη και κωδικό) που δημιουργήσαμε στο πρώτο βήμα της εγκατάστασης (Configuration).

Αυτό μπορεί να γίνει πατώντας την επιλογή Administrator ή απλά βάζοντας /administrator στο τέλος του URL της νέας σελίδας μας.

Στο παρόν παράδειγμα το domain που χρησιμοποιήθηκε είναι το demojoomla.com.

Η εγκατάσταση πραγματοποιήθηκε στο φάκελο new - δηλαδή demojoomla.com/new.

Άρα, μέσω του URL demojoomla.com/new/administrator μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στο διαχειριστικό πάνελ του Joomla! χρησιμοποιώντας τα αντίστοιχα στοιχεία εισόδου που ορίσαμε νωρίτερα.

Πλέον το μόνο που μένει να προστεθεί είναι το περιεχόμενό μας!

 

• Τέλος, αναφέρουμε ενδεικτικά κάποια πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κατά την εγκατάσταση Joomla!

→ Σιγουρευτείτε πως έχετε διαγράψει το φάκελο installation αφού ολοκληρώσετε την εγκατάσταση

→ Σιγουρευτείτε πως έχετε αποθηκέυσει ή απομνημονέυσει τα στοιχεία πρόσβασης διαχειριστή που ορίζετε στην εγκατάσταση

Σφάλματα κατά τη σύνδεση της νέας βάσης δεδομένων. Σιγουρευτείτε πως έχετε δημιουργήσει επιτυχώς μια βάση δεδομένων, συνδεδεμένη αντίστοιχα σε ένα χρήστη ο οποίος έχει επαρκή δικαιώματα σε αυτή

Recommended Settings διαφορετικά του server σας. Για να αλλάξετε τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις θα χρειαστεί να επεξεργαστείτε το αρχείο php.ini μέσω κάποιου text editor. Ωστόσο, χρησιμοποιώντας cPanel, αυτή η ενέργεια γίνεται πολύ πιο εύκολα μέσω του cPanel >> MultiPHP INI Editor. Στην πραγματικότητα όμως δε θα χρειαστεί καμμία αλλαγή του php.ini, καθώς όπως αναφέραμε ήδη, σε όλα τα πακέτα Shared hosting της IpHost έχουμε φροντίσει να υπάρχουν ήδη όλες οι προαπαιτούμενες ρυθμίσεις

Διαγραφή του .htaccess κατά λάθος. Αν διαγράψετε το αρχείο .htaccess, η Joomla! έχει φροντίσει να υπάρχει ήδη στον αρχικό φάκελο της εγκατάστασης ένα αρχείο htaccess.txt. Στην περίπτωση που διαγραφεί το αρχικό .htaccess, μπορείτε πολύ απλά να μετονομάσετε το htaccess.txt σε .htaccess λύνοντας άμεσα το πρόβλημα

 

Επιπλέον πληροφορίες θα βρείτε στα σχετικά άρθρα μας:
♦ Πώς μπορώ να εγκαταστήσω ενα module ή plugin σε Joomla!
♦ Πώς θα προστατεύσω την Joomla! σελίδα μου από spam

 

 

 


IpHost Support - Innovative Web Solutions