Γνωσιακή Βάση: Emails > Spam
0060 - Πώς θα προστατεύσω την WordPress σελίδα μου από spam

Υπάρχουν πολλοί τρόποι και διαφόρων ειδών μέτρα που μπορούν να ληφθούν για να αποτραπούν κακόβουλα σχόλια, emails και γενικότερα καταχωρήσεις που προέρχονται από “bots” αντί για πραγματικούς χρήστες στη σελίδα σας. Οι βασικότερες ενέργειες που θα πρέπει να πραγματοποιήσετε είναι οι εξής:

  • Διατήρηση/αναβάθμιση WordPress στην πιο πρόσφατη έκδοση
  • Εγκατάσταση και ενεργοποίηση του Akismet Plugin (ή άλλου anti-spam plugin)
  • Εγκατάσταση ενός Visual Verification Plugin

 

↓ Διατήρηση του WordPress στην τελευταία επίσημη έκδοση

Όπως και σε οποιοδήποτε άλλη διαδικτυακή εφαρμογή γενικότερα, ένα από τα σημαντικότερα κενά ασφαλείας που μπορεί να υπάρξει αλλά και ταυτόχρονα εύκολο στο να αποκατασταθεί, είναι μια παλιά και ξεπερασμένη έκδοση. Σε κάθε ενημέρωση/νέα έκδοση του WordPress, συμπεριλαμβάνονται μέτρα προστασίας anti-spam, patches, security fixes καθώς και προσθήκη νέων λειτουργιών. Οι κακόβουλοι χρήστες πάντα προσπαθούν να εκμεταλλευτούν κενά ασφαλείας σε παλαιότερες (και συχνά μάλιστα απαρχαιωμένες) εκδόσεις που ακόμα υπάρχουν σε πολλούς ιστοτόπους, κάτι που σχεδόν πάντα θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί χρησιμοποιώντας την τελευταία επίσημη έκδοση του WordPress.

 

↓ Εγκατάσταση και ενεργοποίηση του Akismet Plugin

Το Akismet είναι ένα plugin της Automattic (η εταιρία πίσω από το WordPress), το οποίο ελέγχει κάθε σχόλιο που προστίθεται στη σελίδα σας, βασισμένο σε μια τεράστια βάση δεδομένων από μοτίβα spam. Έπειτα, φιλτράρει όλα τα spam αυτόματα χωρίς να επηρεάζει τους (πραγματικούς) τελικούς σας χρήστες. Για να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε το Akismet, θα πρέπει πρώτα να αποκτήσετε δωρεάν*  ένα κλειδί (key) δημιουργώντας λογαριασμό στην επίσημη σελίδα του Akismet.

* Υπάρχει δυνατότητα δωρεάν άδειας χρήσης για προσωπική χρήση, εφόσον: δεν έχετε διαφημίσεις στη σελίδα σας, δεν πουλάτε κάποιο προϊόν ή υπηρεσία και δεν διαφημίζετε/προωθείτε κάποια επιχείρηση.

 

↓ Εγκατάσταση Visual Verification Plugin 

Τέλος, ειδικά αν συνεχίζετε να έχετε προβλήματα με spam μηνύματα/σχόλια ενώ η έκδοση του WordPress είναι Up-to-date και έχετε εγκατεστημένο/ενεργοποιημένο Akismet, θα πρέπει να προσθέσετε επίσης ένα CAPTCHA plugin (πχ. στις φόρμες επικοινωνίας και τα σχόλια χρηστών). Μια πολύ καλή επιλογή είναι το WordPress reCAPTCHA plugin. ‼ Αν δε γνωρίζετε πως, δείτε τον σύντομο οδηγό για το πως μπορείτε να εγκαταστήσετε WordPress Plugins.


IpHost Support - Innovative Web Solutions