Γνωσιακή Βάση: Emails > Spam
0070 - Πώς θα προστατεύσω την Joomla σελίδα μου από spam

Όπως και σε οποιοδήποτε άλλη εφαρομογή, έτσι και στο Joomla, το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξετε για να παραμείνετε ασφαλείς είναι να έχετε πάντα εγκατεστημένη την τελευταία έκδοση. 

Σε κάθε ενημέρωση/νέα έκδοση του Joomla!, συμπεριλαμβάνονται μέτρα προστασίας anti-spam, patches, security fixes καθώς και προσθήκη νέων λειτουργιών.

Οι κακόβουλοι χρήστες πάντα προσπαθούν να εκμεταλλευτούν κενά ασφαλείας σε παλαιότερες (και συχνά μάλιστα απαρχαιωμένες) εκδόσεις που ακόμα υπάρχουν σε πολλούς ιστοτόπους, κάτι που σχεδόν πάντα θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί χρησιμοποιώντας την τελευταία επίσημη έκδοση του Joomla!. 

Για να προστατευθείτε από spam, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο πρόσθετο CAPTCHA όπως το reCAPTCHA της Google.

Το εν λόγω plugin ενεργοποιείται πολύ εύκολα και για την ακρίβεια βρίσκεται ήδη προεγκατεστημένο στο Joomla!. Σε περίπτωση που διαλέξετε διαφορετικό plugin που δεν είναι ήδη διαθέσιμο στο Joomla από προεπιλογή, δείτε πως μπορείτε να εγκαταστήσετε ενα component/module/plugin σε Joomla.

Αναλυτικότερα, αφού έχετε συνδεθεί στο διαχειριστικό control panel του Joomla, στο οριζόντιο μενού πηγαίνετε στο Extensions >> Plugins,

και στη μπάρα αναζήτησης πληκτρολογείτε "recaptcha" και επιλέγετε το αντίστοιχο plugin CAPTCHA - reCAPTCHA

Για να μπορέσετε ωστόσο να χρησιμοποιήσετε το εν λόγω plugin, θα πρέπει πρώτα να λάβετε τα Site Key & Secret Key από τη Google. Άρα σε αυτή τη φάση χωρίς να κλέισετε την παραπάνω σελίδα (Joomla admin panel >> reCAPTCHA plugin), ανοίγετε μια νέα καρτέλα στο browser σας πηγαίνοντας στο Admin Console της επίσημης σελίδας reCAPTCHA της Google (google.com/recaptcha/about/)

Στο Admin Console θα μας ζητηθεί να δηλώσουμε Label δηλαδή ένα όνομα/περιγραφή για το εν λόγω reCAPTCHA. Επίσης, θα πρέπει να δηλώσουμε τον τύπο του reCAPTCHA - στην προκειμένη επιλέγετε reCAPTCHA v2, καθώς προς το παρόν αυτό υποστηρίζεται από το Joomla!, το είδος του (πχ. "I'm not a robot" ή "Invisible") και το Domain στο οποίο θα προσθέσουμε το plugin.

→ Στο εν λόγω παράδειγμα όπως και στον οδηγό νέας εγκατάστασης Joomla! χρησιμοποιήσαμε το domain demojoomla.com

Αφού συμπληρώσουμε όλα τα πεδία και πατήσουμε Save, θα λάβουμε τα Site Key & Secret Key όπως φαίνεται παρακάτω

Επιστρέφουμε πλέον στο Joomla admin panel και να κάνουμε copy / paste ένα-ένα τα Keys που λάβαμε, στα αντίστοιχα πεδία Site Key και Secret Key της καρτέλας του reCAPTCHA plugin που αφήσαμε στη μέση προσωρινά και επιλέγουμε στο πεδίο Version →  2.0.

Έπειτα για να ενεργοποιηθεί το plugin, στα δεξιά επιλέγουμε Status: Enabled 

Τέλος, για να αποθηκευτούν οι αλλαγές που πραγματοποιήσαμε πατάμε Save & Close στα αριστερά της ίδιας σελίδας.

Πλέον το reCAPTCHA plugin έχει ενεργοποιηθεί και είναι έτοιμο να προστατεύσει όλες τις φόρμες επικοινωνίας και γενικότερα όλα τα πεδία που μπορούν οι επισκέπτες σας να συμπληρώσουν - εφόσον φυσικά ορίσουμε το plugin σαν προεπιλεγμένο CAPTCHA.

Αυτό γίνεται πολύ εύκολα από το οριζόντιο μενού System >> Global Configuration

και επιλέγοντας στο Default Captcha το CAPTCHA - reCAPTCHA >> Save

Πλέον, όπως φαίνεται στην δοκιμαστική φόρμα επικοινωνίας παρακάτω, έχει προστεθεί επιτυχώς ένα -απαραίτητο- βήμα "I'm not a robot" πριν κάποιος μπορέσει να πατήσει "Send Mail". Με αυτόν τον τρόπο, αποτρέπουμε κάθε είδους bot από το να έχει πρόσβαση στη φόρμα επικοινωνίας μας στέλνοντας spam.

→ Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία του CAPTCHA διαβάστε το σχετικό άρθρο "Τι είναι το CAPTCHA;".


IpHost Support - Innovative Web Solutions